Trávicí systém – funkce a příznaky nemocí

Hlavními úkoly trávicí soustavy je mechanické či chemické zpracování potravy, vstřebávání živin z ní a následně vyloučení jejích zbytků z těla ven. Během metabolismu se jednotlivé živiny stávají součástí krevním a lymfatickým systému. Trávicí systém je dlouhý 8-9 metrů a začíná v ústech, pokračuje trávicí trubicí a konečnou fázi zajišťuje systém střev, který ústí do konečníku.

Jednotlivé části trávicího systému:

DUTINA ÚSTNÍ

Čistě anatomicky začíná samotný proces trávení v našich ústech dostatečným rozkousáním a promícháním se slinami.

Ústní dutina se skládá:

  • Zuby

Zuby mají za úkol mechanicky rozmělnit potravu na kaši. Aby tělo dokázalo udržet zuby zdravé a mohly plnit svojí funkci, potřebuje k tomu dostatek vápníku, fosforu a vitamínu D.

  • Jazyk

Jazyk je orgán, který lze nazvat svalem. Chuťové pohárky nám pomáhají vnímat chuť jídla – dříve se předpokládalo, že sladkou chuť poznáme na špičce, slanou na okrajích, hořkou uprostřed zadní části a kyselou na krajích a na středu – poslední výzkumy říkají, že jednotlivé chutě můžeme cítit na různých částech jazyka, tedy že každý chuťový pohárek obsahuje všechny základní typy chutí.

Chuť je úzce propojená s dalším smyslem – čichem. Nejenže čich je důležitý pro vnímání chuti, ale propoje nás s limbickým – emočním systémem – více v části o emočních otiscích na konci kapitoly.

  • Slinné žlázy

Už podle názvu je vidět, že se jedná o žlázy, které vylučují sliny. Sliny spojení potravu a kromě vody obsahují také trávicí enzymy, zejména ptyalin, který je důležitý v pro proces trávení a rozklad látek a také pro svoje alkalické vlastnosti – řádné propojení potravy se slinami je důležité nejen pro přípravu k další fázi trávení, ale také pro neutralizaci kyselin. Sliny nám také čistí zuby a mineralizují jejich sklovinu.

TRÁVICÍ TRUBICE

Trávicí trubice se skládá z několika částí:

  • Hltan

Trávicí a dýchací soustava mají společnou část a tou je právě hltan. Je to také tzv. přechod mezi dutinou ústní, jícnem a hrtanem. Potrava, kterou spolkneme, prochází k hrtanové příklopce, jenž se při každém soustu zavře a tím také zamezí přístup do hrtanu. V případě opaku by se mohlo stát, že se udusíte.

  • Jícen

Jícen si můžeme představte jako 25-30 cm trubici, jejímž hlavním úkolem je postoupit potravu do žaludku.

Příznaky potíží s jícnem:

  • pálení žáhy
  • škytavka
  • bolest hrdla
  • dočasná ztráta hlasu
  • hernie
  • refluxní nemoci jícnu
  • Žaludek

Poté, co potrava prošla předchozím procesem, se dostala až do žaludku, kde se začne chemicky trávit, což znamená rozkládat a štěpit. Žaludek většinou dokončuje svojí činnost a uvolňuje tráveninu do 4-5 hodin od její přijetí.

Dysfunkce žaludku: 

  • nadýmání
  • nevolnost
  • křeče hladkého svalstva
  • ospalost a únava po jídle
  • plynatost s vaječným zápachem
  • páchnoucí dech
  • pomalé nebo naopak zrychlené trávení
  • pálení žáhy
  • vředy

Příčiny žaludečních potíží

Žaludeční potíže se týkají mnoha lidí a příčin je velké množství. Mezi ty, které na funkci žaludku mají největší vliv patří:

  • nevhodné stravování (zejména příliš tuku a umělé přísady)
  • kouření a alkoholu
  • stres, psychické napětí, nervozita
  • celkově vnitřní napětí způsobené různými emocemi strachu, úzkosti, tlaku (na výkon, nedostatek času..)

POMOCNÉ ORGÁNY TRÁVICÍ SOUSTAVY

  • Slinivka břišní neboli pankreas

Trávenina se ze žaludku posouvá po 4-5 hodinách dále a dalším důležitým orgánem je žláza zvaná pankreas neboli slinivka, která vytváří trávicí šťávy obsahující enzymy rozkládající bílkoviny, tuky a sacharidy. Produkcí bikarbonátu sodného neutralizuje kyselost natrávené potravy a chrání stěny celého trávicího traktu.

Příznaky snížené funkce slinivky:

  • problémy s krevním cukrem
  • zvýšená tvorba sekretů ovlivňující hormony
  • snížená produkce enzymů – pomalejší posouvání natrávené potravy do tenkého střeva (můžeme po fyzické stránce pociťovat jako bolest nebo tlak v oblasti žaludku)
  • alergie
  • nedostatečné vstřebávání živin zapříčiněné překyselením organismu
  • chronická únava

 

  • Játra

Nezbytným orgánem trávicím orgánem jsou játra. Játra řeší nedostatek cukrů v těle, hospodaří s tuky, dokáží tuky rozkládat i tvořit, jsou rezervoáry některých minerálů, tvoří žluč a látky potřebné pro srážení krve, udržuje stálou hladinu bílkovin v těle a mnoho dalšího. Současně jsou nejdůležitějším detoxikačním centrem těla.

Játra jsou orgán, který u řady lidí značně přetížený (bez ohledu na výsledky “jaterních testů”, které se mohou pohybovat v “normě” i v případě, že játra fungují pod 30% ), zároveň je to orgán velice důležitý – čistí krev od toxických látek. Očistou a regenerací jater příznivě ovlivníte všechny funkce jater, včetně detoxikační, která zajišťuje čistotu krevního oběhu. A právě krevní oběh má velký vliv na fungování důležité koordinačního a komunikačního systému – nervového (jen mozek spotřebovává až 20% celkového objemu krve)

Projevy přetížení jater:

  • infekce
  • hepatitida
  • zvýšený cholesterol
  • překyselení organismu
  • problémy s váhou (nadváha, nízká váha)
  • oční potíže
  • problémy s pigmentem
  • průjem i zácpa
  • snížená imunita
  • hypoglykemie
  • ztráta sexuální chuti
  • anémie
  • rozšířené cévy na tváři
  • povlak na jazyku

 

  • Žlučník

Žlučník koncentruje žluč, která se uvolňuje během trávení. Žluč neobsahuje trávicí enzymy. Stimuluje peristaltiku střev, má vliv na zpracování tuků a aktivuje v žaludku pepsin. Dojde-li k nerovnováze žlučovodů, může se žluč dostat přímo do krevního oběhu – žloutenka.

Projevy problémů se žlučníkem:

  • bolesti v břišní krajině – zejména vpravo nahoře
  • pálení žáhy
  • žloutenka
  • žlučové kameny
  • ztráta chuti k jídlu
  • neschopnost být v klidu
  • častý hněv, rozčilení

STŘEVNÍ SYSTÉM

Nedílnou součástí trávicího soustavy je také střevní systém, kterému se budeme ještě věnovat v jedné extra kapitole, takže nyní jen krátce:

  • Tenké střevo

Proces trávení potravy se dokončuje v tenkém střevu, kde dochází k dalšímu chemickému zpracování a zejména a vstřebávají živin. Části tenkého střeva jsou: dvanáctník, lačník a kyčelník.

Tenké střevo a symptomy jeho dysfunkcí:

  • nevolnost, bolest břicha
  • nadváha a obtížné snižování váhy, v chronickém případě naopak ztrátou hmotnosti a neschopnost přibrat
  • křeče v oblasti pánve
  • Tlusté střevo

K zahušťování potravy dochází v tlustém střevu, ve kterém už neprobíhá trávení, ale potrava odchází z těla ven v podobě stolice. Stolice obsahuje nestrávené zbytky potravy, žluč a další sekrety vzniklé během procesu trávení. Tlusté střevo se rozděluje na slepé střevo, tračník a konečník.

Příznaky přetíženého tlustého střeva:

  • plynatost
  • křeče v oblasti pánve
  • bolest hlavy
  • bolesti zad
  • hemeroidy
  • infekce
  • tuhá stolice

www.PrirodniCestou.cz

Rubriky Játra, žlučník, Srdce, cévy, tenké střevo, Tlusté střevo, plíce, Žaludek, slinivka, slezina, lymfa | Štítky , | 2 komentáře

2 komentáře u Trávicí systém – funkce a příznaky nemocí

Napsat komentář