Lněná semínka – pro zdraví, proti zánětům a bolesti

 

lenLněná semínka mají léčivé účinky zejména díky cenným vlastnostem jejich slizu:

  • účinný pomocník při zácpě, podporuje činnost střev a má probiotické účinky
  • působí protizánětlivě, zejména v oblasti žaludku, průdušek a močových cest
  • snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšují množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), snižují hladinu toho, který nám neprospívá (LDL)
  • len je cenný také pro obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, které jsou prevencí nemocem srdce (zejména aritmie), cév i rakovině
  • obsažené lignany příznivě ovlivňují imunitní systém
  • zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • v neposlední řadě jsou lněná semínka vhodná například také pro ženy porodem, protože zlepšují průchodnost porodních cest

 

Při bolestech

Lněná semínka můžete použít tak jako obklad při bolestech ledvin, močového měchýře a dalších vnitřních orgánů. V takovém případě semínka vložíte do plátěného pytlíčku a ponoříte na 10 minut do horké (ne vroucí) vody a po okapání je teplé přikládáte na bolestivá místa.

 

Lněná semínka v kuchyni

20151107_155417V klasické české kuchyni lněná semínka nejsou příliš zastoupená, v živé RAW stravě tomu bývá naopak. Lněná semínka jsou oblíbená nejen pro své „spojovací“ schopnosti, ale také pro neutrálnost chuti, takže z nich můžete snadno udělat všelijaké slané i sladké placky.

Stačí nechat lněná semínka přes noc namočená ve vodě a poté smíchat se zvolenými ingrediencemi, rozprostřít na placky a usušit.

Je to výborný způsob, jak zdravě nahradit různé „křupání“ typu brambůrky a podobně :-) . Stejně tak různě ochucenými plackami nebo s kombinací s dalšími semínky můžete jednoduše vytvořit zdravé svačinky pro sebe i vaše děti.

 

 

 

www.PrirodniCestou.cz

 

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Napsat komentář

Napsat komentář