Olej bodlákový

Světlice barvířská (saflor neboli bodlák) je stará kulturní bylina využívaná především v lidovém léčitelství pocházející z východní Indie. Znali ji už staří Egypťané, Řekové i Římané. V Belgii se přidává do piva, v některých zemích se používá také jako koření. Olej ze semen světlice patří mezi nejkvalitnější jedlé oleje na světě a vyrábí se pouze lisováním za studena. Hodnoty nenasycených mastných kyselin vysoce převyšují i ten nejkvalitnější olivový olej.

 

100g oleje obsahuje až 45 mg vitamínu E. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje až o 80% více kyseliny linolové (vyšší omega-6 mastná kyselina), kterou si lidský organizmus nedokáže vyrobit sám a přijímá ji pouze v potravě. Její nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. Bodlákový olej je přirozeně bezcholesterový.

Využití bodlákového oleje

Olej ze světlice barvířské je vhodný zejména k přípravě jídel za studena, používá se na zeleninové saláty, zálivky, do omáček, na vaření, dušení a ke krátkému pečení. Teplota přípravy pokrmů nesmí přesáhnout 180 °C. Má jemnou oříškovou chuť, takže se v kuchyni výborně hodí jako náhražka silně aromatického olivového oleje. Je vhodný jako doplněk stravy pro vegany a vegetariány. Pouhá jedna lžíce bodlákového oleje denně nalačno snižuje hladinu cholesterolu v krvi, preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze, pomáhá při zácpě, vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a blahodárně působí na růst nehtů i vlasů.

 

Bodlákový olej v bio kvalitě

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.