Přechod na raw (živou) stravu – zkušenosti

Pokud se někdo z Vás rozhodne jít cestou změny stravy vařené za živou, tepelně nezpracovanou raw stravu, máme pro Vás pár tipů a zkušeností.

Můj přechod na živou stravu byl dlouho plánovaný a začala jsem měsíc po porodu mladšího syna. Informací jsem měla dost, takže jsem si byla jistá, že mně ani malému nic chybět nemůže. Protože mám srovnání, dokonce i na množství mateřského mléka  a jeho kvalitě bylo poznat, že živá strava je naprosto vyhovující způsob stravování. Během té doby se můj jídelníček často měnil podle potřeb těla, podle ročního období i mojí fyzické aktivity, chce to být flexibilní a moc si neplánovat. Někdy sním obrovské porce ovoce denně (třeba 4 kila :-D ) a jindy sním  trochu zeleniny a mám dost.

Přechodové období je hodně specifické tím, že se v jeho průběhu tělo čistí a tak není schopné zpracovat všechny živiny, které mu živá strava (ono ani tak vařená) dodá. Proto je vhodné si souběžně s přechodem na živou stravu i vyčistit střeva a játra, abychom to tělu usnadnili. A potom nastává období, může trvat pár měsíců, ale i dva roky, kdy tělo jen nasává živiny a enzymy, takže můžeme mít větší pocit hladu a zároveň období, kdy klidně i pár měsíců máme chuť stále na to stejné jídlo. Proto nemá cenu se za každou cenu nutit do rozmanitého jídelníčku, tělo ví, co dělá. Pokud chcete nasycení těla živinami urychlit, můžete zvolit nějaký potravinový doplněk v raw kvalitě, dnes jich je na trhu veliké množství a jistě si vyberete ten pravý pro Vás.

Po přechodovém období, kdy tělo nasává jako houba dojde k jistému útlumu chuti k jídlu, začne Vám stačit mnohem menší množství jídla. Potom už tělo jen hlásí, na co chuť má a je dobré mu vyhovět. Někteří lidé jdou do živé, vitariánské stravy v naději, že tím vyřeší svou váhu, ani to není pravda. Sice jsou vitariáni, kteří vypadají jako kostry, ale jsou i tací, kteří mají klidně i nadváhu. Není tedy pravda, že změna stavy na živou za nás vyřeší vztah k našemu tělu a ani přejídání ve vitariánském způsobu stravování není to pravé ořechové. Já osobně jsem při své výšce 180 cm měla váhové minimum 62 kilo a po 8 měsících od přechodu se moje váha zvedla na plus mínus 67 kilo.  I když jsem nějakou dobu byla hodně hubená, byla to fáze, kdy se tělo očišťovalo od nepotřebného a pak začalo už nabírat. Není třeba se bát, vše se srovná. A když to podpoříte láskou ke svému tělu, jen pokvetete.

Konkrétní jídelníček doporučovat nebudu, někdo preferuje víc ovoce, někdo víc zeleniny, oříšků, semínek a tuků, někdo jí jednoduché kombinace, někdo jí gurmet raw. Pro zpestření jídelníčku hlavně na začátku je dobré si nějakou kuchařku koupit, výběr je obrovský. I množství jídla je hodně individuální, pokud Vás hodně přemáhají chutě na vařené jídlo, bývá to často nedostatečným příjmem kalorií. A když víte, že jdete někam, kde bude hodně vařených pochoutek, které by Vás mohli zlákat, tak tam jít jedině s plným žaludkem. Pak je pokušení menší :-D . Já hodně dlouho řešila pocit hladu, málo co mně dokázalo zasytit, ale nakonec jsem zjistila, že ten hlad jsem neměla po jídle, ale po něčem jiném. Třeba nabíjení těla pránou pocit hladu hodně zmenší, nejdůležitější pro mně bylo pochopení, že mít hlad neznamená pro tělo, že je ohrožené, že nemusí bojovat o život, když je chvíli hladové, ale že mu tím naopak dělám dobře, že se trochu vyčistí. Je taky dobré s tělem vědomě komunikovat, to udělá hotové zázraky.

PS: všetečné dotazy ohledně živé stravy jsou více než vítány

Tereza

 

Rubriky RAW food - živá strava | 25 komentářů

25 komentářů u Přechod na raw (živou) stravu – zkušenosti

  1. Radka Radka :

    Terezko :hug: :3hearts:
    Mám právě obrovský chutě na cokoli, co není živé:-D
    Chtěla jsem se zeptat na oříšky, prý se musí namáčet?

    Ještě jednou moc děkuji, určitě otázky ještě mít budu ;-)

    • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

      Radko ty jsi rychlík :hug: . Takže oříšky se namáčejí kvůli lepší stravitelnosti, když se na pár hodin namočí, ve vodě zůstanou inhibitory klíčení, které ztěžují stravitelnost oříšků. Je fakt, že namočené oříšky jsou chutnější, ale někdy když mám chutě zblajznu i nenamočené :-D . Někdo to řeší tím, že jakmile nakoupí oříšky, tak je všechny hned namočí a pak usuší v sušičce.
      Já v začátcích často používala při chuti na vařené používala větu, že to není jídlo pro mně, že pro sebe chci jen čerstvou stravu. Nevím, jak moc to zabralo, ale co pomohlo nejvíc bylo uvědomění, že to chci pro svoje zdraví a hlavně zapojení většího množství zaměřené mužské energie, prostě jsem se pochlapila :-D jak se říká a pak už to šlo samo :D :D Jestli máš velké chutě, klidně se vrhni na náročnější gurmet recepty, ty jsou tak chuťově naplňující, že na vařené zapomeneš. :duha:

  2. Katy :

    JÉ! Moc děkuji, také začínám, ne na 100…..% ale Vaše názory jsou pro mne krásná inspirace a uklidnění :-D
    Já vždycky něco nahážu do mixéru a pak mi to nechutná, tak jsem zjistila, že mě víc vyhovuje to jíst přímo. Ale jsem ve fázi testování ;-)

    • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

      Katy jsi boží, 100% není pro každého cílem, hlavní je mít spokojené tělo :-D .
      S tím mixérem jsi mi připomněla moje začátky, všichni se rozpývali nad smoothie a já nebyla schopná ho pozřít, buď jsem odšťavňovala, nebo jedla ovoce přímo. A pořád jsem pila mandlové nebo konopné mléko s rozixovanými banány :-D . Po pár měsících se chutě změnily….

      • Radka Radka :

        Terez, jak na mandlové a kokosové mléko?
        Značka rychle a bez složitých postupů :-D ;-)
        Děkuji :-)

        • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

          Radko :rofl: , žádné složitosti :D
          Namočit mandle, třeba půl hrnku (jakákoliv semínka či oříšky), nejlépe přes noc, ale i dvě hodiny stačí a pak s hrnkem či dvěma vody rozmixovat, záleží, jak moc husté chceš mléko mít. Když dáš hodně málo vody, je z toho spíš smetana. Pak to přecedíš, buď přes jemné sítko nebo plátěný pytlík (buď udělat, ale jde i koupit speciálně na oříšková mléka) a hotovo. Když to cedím přes sítko, tak tu zbylou hmotu většinou ještě jednou rozmixuju v menším množství vody. Uvidíš sama. Mléko je výborné jak samotné, nebo přisladit třeba medem, s kakaem, miluju kombinace se zázvorem, kardamonem a skořicí… nebo rozmixovat s ovocem, je dobrota. A nejčastěji děláme mandlové, konopné, makové a z lískových oříšků. Dají se do mléka koupit hotové směsi – místo kávy – třeba macacciato (je v tom maca, kakao a palmový cukr) nebo třeba i snídaňové směsy, fakt výborné.

  3. Luk :

    Díky, účty využiji :-)
    Co pití, děti nechtějí mixováné, ideální asi voda, že?

  4. Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

    Luk, jen využij :D
    U nás děti buď vodu, nebo odšťavňujeme. A ty oříšková mléka taky mají rádi.

  5. Rosta :

    Terezko :palec:
    Živá strava je živá a život mám rád ;-)

    Taky mám dotaz do pléna ;-)
    Někdy mám chutě na slané a říkam si proč a jak tu chuť uspokojit ;-)

  6. Larisa :

    Začali mi chutnat (hodně ;-) ) syrové brambory, je to z pohledu zdraví v pořádku? Někde jsem četla, že brambory způsobují kloubní nemoci.

    • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

      Lariso, syrové brambory jsou úžasný doplněk stravy :D , ne každému chutnají, ale obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů ( vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou), skvěle obnovují vnitřní sliznice trávicí soustavy, šťáva z brambor je bohatý zdroj draslíku, takže snižují tlak, dokonce syrové brambory pomáhají hojit při zlomeninách, léčí afty, průjem….
      Takže jestli máš na brambory velkou chuť, tvoje tělo ví, co dělá, protože potřebuje doplnit co mu chybí.

    • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

      A ještě chci dodat, že obecně u syrové stravy platí, že to, co může v tepleně upravené podobě tělu působit problémy, u syrové stravy nebývá, protože si s tím tělo líp poradí, třeba kyselina šťavelová u špenátu a jemu příbuzných rostlinách (mangold, listy z řepy nebo mladé listy šťovíku)

  7. Jana :

    Jsem ráda, že čtu zkušenosti někoho kdo přešel na živou stravu během kojení. Obávám se, že právě ten přechod způsobí čištění těla a že to nepříznivě ovlivní kvalitu mléka. Synovi jsou 3 měsíce a kojím plně.

    • Tereza Stropnicka Tereza Stropnicka :

      Jano, já chtěla přejít na živou stravu už když se narodil první syn, ale právě strach z toho, že by mu to mohlo ublížit mě od toho držel zpět. Jenže když se narodil druhý syn, v té době už jsem byla těhotná nebo kojící 4 roky a když jsem si měla vybrat, jestli budu zase čekat (a to jsem chtěla mít ještě třetí miminko :D ), tak volba byla jasná.
      Mléka jsem opravdu měla víc než u prvního syna, na kvalitu si mladší syn nestěžovat, tělo se nečistí skrz mateřské mléko, ale spíš můžou být v mléce věci, které tam nepatří když tělo nemá šanci to vyloučit jinudy.
      Můžete jít variantou pomalé změny, žádné velké skoky, aby Vás Vaše obavy nebrzdily. Začněte postupně, třeba nejdřív jen dopoledne na živé stravě, poté celý den a vařenou stravu až k večeři a po pár týdnech či měsících přejít jen na živou stravu. K tomu hned od začátku zařadit detoxikační „opatření“, dle Vašich možností. Takže buď stravou, zařadit chlorelu či spirulinu, zelené potraviny, nebo třeba očistu střev. Pak bude změna pozvolná a příjemná pro Vás i Vašeho syna.
      Budeme teď průběžně publikovat kapitoly z průvodce Cesta k vědomému zdraví, kde se tématem detoxikace zabýváme podrobně.

Napsat komentář