Řepná šťáva – učiněný poklad

Červená řepa pochází ze Středomoří. Naši předkové  znali její léčebné účinky od starověku a její kořeny používali proti bolestem hlavy či zubů. Pro Slovany byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin a hrála důležitou roli především ve výživě prostého lidu, což jistě mělo nemalý vliv na zdraví celých populací  našich prapředků, jelikož červená řepa je jednou z nejzdravějších plodin světa, která svým obsahem nejrůznějších prospěšných látek  působí jako optimální prostředek při prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob.

Řepná šťáva jako minerální komplex

Úžasnou vlastností řepy je pozoruhodný obsah základních minerálů, které zajišťují optimální chod celého těla:

Draslík: 250ml řepné šťávy osahuje něco kolem 500 mg draslíku. Draslík je nezbytný pro normální fungování ledvin. Pomáhá při svalové kontrakci a dobrá úroveň draslíku v těle zamezuje známým svalovým křečím. Draslík též zajišťuje správnou rovnováhu vody v lidském  těle. 

Železo:  250ml řepné šťávy osahuje něco kolem 1,34 mg železa. Železo je nezbytné pro udržení hladké funkce téměř všech částí těla. Mezi nejčastější obtíže spojené s nedostatkem železa je chudokrevnost. Řepná  šťáva se doporučuje pro zlepšení krevního obrazu. Zajímavostí je, že řepné listy mají mnohem vyšší obsah železa než špenát. 

Mangan: Naše tělo potřebuje asi 12 až 20 mg manganu denně,  pro normální vývoj kostí a pro výrobu tyroxinu, který je hlavním hormonem štítné žlázy. Je potřebný pro správnou tvorbu nukleových kyselin. Mangan je stopový minerální  prvek nalézající se hlavně v ledvinách, játrech, slinivce břišní, kůži, svalech a kostech. Tam pomáhá při aktivním absorpci biotinu, vitaminu B1 a vitamínu C. 250ml řepné šťávy osahuje něco kolem 0,55 mg manganu.

Hořčík: Hořčík je absorbován v tenkém střevě a vylučuje se ledvinami. Je nezbytný pro normální funkci svalů a nervů a posílení imunitního systému. Správný obsah  hořčíku v lidském těle zajišťuje plynulou regulaci cukru v krvi a optimální krevní tlak 39mg hořčíku.

Fosfor: Fosfor je velmi důležitý pro tvorbu silných kostí a zubů. Je důležitý pro správnou tvorbu  RNA a DNA. Udržuje optimální  pH rovnováhu v lidském těle  a metabolizuje mnoho důležitých vitaminů a minerálních látek.  250ml řepné šťávy osahuje něco kolem  64,60 mg fosforu.

Další prospěšné látky

Krom výše uvedených minerálů najdeme v řepě  vitamíny –  jako je vitamin A, vitamin C, vitamin B6, B1 a B2. Dále pak řepa obsahuje: antokyany, betain, antioxidanty, bioflavonoidy, sacharidy, vápník, síru, chlor, měď, jód, vlákninu, niacin , kyselinu listovou a  biotin….No není tohle učiněný poklad?

Léčebné účinky řepné šťávy

Díky množství živin které řepa obsahuje, nachází její šťáva velmi široké uplatnění pří léčbě a prevenci mnoha nemocí.

Čištění krve: Jedna z nejznámějších vlastností řepné šťávy je schopnost dokonale čistit krev od škodlivých látek, což je přičítáno vysokému obsah železa v červené řepě. Řepa je známá také jako účinný lék na chudokrevnost.

Trávení a poruchy zažívání: Vliv pití šťávy z cukrové řepy na zdravé trávení lze přičíst  obsahu sacharidů  ve formě přírodního cukru. Tyto sacharidy jsou snadno stravitelné a spolu s vlákninou optimalizují proces trávení  potravy. Řepná šťáva je také vhodným doplňkem při léčbě nemocí jako je žloutenka, nevolnost a zvracení, úplavice, hepatitida, zácpa, hemeroidy a průjem.

Kardiovaskulární choroby: Vědecké výzkumy prokázaly, že dusičnany obsažené ve šťávě cukrové řepy jsou prospěšné  při snižování krevního tlaku u pacientů trpících hypertenzí, což je považováno za jeden z největších léčebných účinků červené řepy.

Stres: Pokud neustále žijete pod škodlivým stresem, věřte že červená řepa obsahuje látku zvanou„GABA“, která velmi aktivně tlumí stres, čili její konzumace pomáhá i při odstranění tohoto nežádoucího stavu.

Cholesterol: Jedna z důležitých zdravotních vlastností řepné šťávy je  schopnost snižovat obsah špatného cholesterolu  v těle a zároveň zvyšovat obsah zdravého  cholesterolu v krvi, což  může nemálo pomoci v boji s touto novou civilizační epidemií.

Oběhové poruchy: Řepné šťáva je dobré rozpouštědlo anorganických usazenin vápníku v těle. Proto je důležité v prevenci poruch krevního oběhu jako jsou  křečové žíly, vysoký krevní tlak, arterioskleróza, atd.

Kožní problémy: Pravidelné pití šťávy  z cukrové řepy je prospěšné v prevenci a léčbě kožních zánětů, akné, suché kůže  a lupénky.  Pomáhá udržet zdravou pokožku a podporuje  růst vlasů.

Rakovina: Díky obsahu betainu zamezuje řepná šťáva vzniku rakovinných nádorů a také čistí tělo všech škodlivých toxických látek. Proto je tato šťáva  velmi důležitá v prevenci rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva

Svěžest a vytrvalost: Pravidelné pití šťávy cukrové řepy se zvyšuje fyzickou vytrvalost, to je dáno obsahem  dusičnanů, jenž  snižují spotřebu kyslíku v krvi, čímž dochází ke snížení únavy organismu  a zvýšení vytrvalosti.

Optimální dávkování šťávy

Ze začátku se doporučuje řepnou šťávu ředit s vodou nebo jinou zeleninovou šťávou např. mrkvovou. Jestliže  z kraje vypijete koncentrované nebo větší množství řepné šťávy, můžete se vystavit jejímu silnému účinku, který se může projevovat nevolností nebo točením hlavy (u některých lidí totiž nedokáží játra koncentrovanou šťávu zpracovat!).

Preventivně se doporučuje pití  cca 0,5l šťávy týdně, rozložených do rovnoměrných denních dávek aplikovaných před jídlem. V případě onemocnění je vhodná konzumace cca 250ml šťávy denně.

Šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě jako výbornou prevenci před nejrůznějšími chorobami.  

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.