Anežka: Strava podporující ŽIVOT

Před několika lety jsem absolvovala kurz výživového poradce, takže bych na zdravou výživu z pohledu dnešní společnosti měla být „odborník“. Pravdou je, že i po tomto kurzu a několika dalších jsem v sobě necítila to, co jsem doufala, že v sobě cítit budu – poznání, jak se stravovat, aby přijímané jídlo bylo skutečnou podporou pro zdravé a „životadárné“ fungování našeho těla a mysli…

Na kurzech výživy jsem získala mnoho a mnoho informací z oblasti výživy, pohledu na léčení zdravotních potíží pomocí stravy a výživových doplňků, stejně jako o fungování těla z pohledu současné medicíny. Měla bych být schopna odborně poradit ostatním s výživou v jakémkoli věku, způsobu života i při různých nemocech, ALE … Ale sama sebe jsem nebyla schopná přesvědčit, že to naučené „zdravé stravování“ je v souladu s plným a zdravým ŽIVOTEM…

Jaký má pro vás jídlo význam?

Většina volně žijících zvířat tráví téměř všechen svůj čas snahou zajistit si, případně svým potomkům, dostatek potravy a tím, aby se sama potravou nestala.

Dnešní lidé získali takovou kontrolu nad našim životním prostředím, že potravy  máme dostatek (respektive můžeme – i té zdraví podporující) ani sami nejsme potravou. Získali jsme tak mnoho času navíc, abychom si svobodně zvolili, co našemu životu dává smysl a naplňuje nás pocitem štěstí. Je zvláštní, že i přesto se  jídlo stalo ústředním tématem mnoha lidí po celý jejich život.

Možná jste již slyšeli o tom, že žijí lidé, kteří vůbec nejedí a nepijí a přesto žijí (ne všichni, kteří to o sobě tvrdí, to tak mají, někteří z nich pijí například kávu, ale to není teď podstatné) a energii získávají z prány, slunce, vody, někteří možná i ze světla jiných realit… Z toho jasně vyplývá, že není až tak podstatné držet se výživových tabulek, ale zaměřit se spíše na něco jiného – na vibrační hodnotu konkrétní potraviny.

Mým záměrem zatím není život bez hmotné stravy (byť vím, že to možné rozhodně je a v daleké budoucnosti k tomu možná dospějeme všichni), mým současným záměrem je dopřávat si (tělu i mysli) stravu s takovou energii, která je v souladu s tím, CO CHCI být, mít, žít…

Vibrační strava?

Energie je všechno. Každá hmota je energie se svojí vibrací. Maso zvířat zabitých na jatkách má tu jednu z nejnižších (energii strachu) , ty nejvyšší naopak mají čerstvé ovocné plody a rostliny. Záleží jen na vás, jakou energii do sebe chcete dostat, jakou energií chcete VY vibrovat, jakou energii chcete sami vysílat a samozřejmě tím pádem i k sobě přitahovat…

Chcete-li jít cestou vyšších vibrací – cestou lásky a světla a plně rozkvést, přemýšlejte o tom, co svému tělu za vibrace formou jídla poskytujete…

Nejzdravější strava je taková strava, která vás naplní energií, touhou žít, tvořit, probouzet v sobě skryté možnosti, …

Syrová strava (čerstvé ovoce, rostliny, zelenina, bylinky, trávy, oříšky …) společně s vašimi vědomě volenými myšlenkami je ta nejúčinnější kombinace podporující ŽIVOT v pravém slova smyslu.

Tato kombinace vás může nejen uzdravit ze všech nemocí, ale díky ní pochopíte, že je jen na vás, v jakých oblastech se rozhodnete (dovolíte si) rozkvést a jaký životní příběh zvolíte.  Vysokovibrační strava spolu s vysokovibračními myšlenkami vás mohou dostat na úroveň, kde není místo pro nemoci, životní tragédie, finanční či vztahové potíže nebo jakýkoli nedostatek, kde není třeba stárnout ani umírat …

Autor: Anežka, www.PrirodniCestou.cz

Šíření článku je možné pouze v nezkrácené a neupravené podobě včetně této poznámky a se všemi aktivními odkazy. Děkuji Anežka

Rubriky RAW food - živá strava, Strava pro život | 3 komentáře

3 komentáře u Anežka: Strava podporující ŽIVOT

  1. marketa :

    Anežko, moc pěkně vibrující stránky! :-) Rozumím všemu co píšete a vnímám svět podobně. Mám ale otázku, za svůj život jsem vyzkoušela výživově snad všechno … od masožravství v dětství a oblíbenosti pečeného masa … postupně k vegetariánství, veganství, i dlouhému období na živé stravě. Dokonce jsem po vzoru Henryho Monforda uvažovala, že někde v daleké budoucnosti přejdu lehce na pránu … až bude vhodný čas. Musím se ale přiznat, že maso vždy bylo mé oblíbené a chuť sladkého bílého bio mléka dodnes považuji za lahůdku (ač to nejím a nepiju) … a teď jsem si po letech nechala zjistit krevní skupinu a zrovna u Vás se dočetla o své KOČOVNÉ KRVI :-) Přišlo mi to jak ten příklad co Henry Monford uvádí o mistru Tai-chi co byl 30 let vegetariánem a při 21 denním přechodu na pránu se mu zjevil jeho vnitřní tygr a donutil ho zajít do masny a koupit pořádnou krvavou flákotu. Zakončil to slovy, vidíte, i takový mistr se vlastně celá ta léta neznal!!! Hned mě napadlo, že mě by se mohlo stát to samé. Co si tedy myslíte o Béčkařích přecházejících na živou stravu???

    • Anežka Anežka :

      Markéto, děkuji za milý komentář a navrhuji (všem) tykání :-)
      Také jsem krevní skupina B…:-)

      Nyní už výživě podle krevních skupin nepřikládám takovou důležitost, i když si stále myslím, že pro ty, kteří jedí vařenou stravu je to poměrně vhodný způsob stravování (všechny výživové směry se v podstatě snaží více či méně úspěšně eliminovat negativní účinky pro nás lidi nevhodné vařené a jinak zpracované stravy)
      Myslím, že maso jako takové není hlavní „problém“. Co vlastně lidé pod představou „masa“ mají? Je to přímo ta krvavá flákota? Nebo je to spíš právě to pečené řádně okořeněné masíčko? Někdo je toho názoru, že lidé nejsou závislí na masa, ale na koření…však, bez koření nebo tepelného zpracování by názor na maso asi změnilo více lidí…:-)

      Když pomineme etické důvody, tak je dobré se zamyslet nad čerstvostí masa – mělo by se zkonzumovat do cca 4 hodin po…(získat takové maso v obchodě je utopie) a další stránkou je samozřejmě kvalita masa, která je zásadně ovlivněna stravou, „životním stylem“ a způsobem „konce“ zvířete. Je jasné, že je velmi rozdílná vibrace a kvalita masa získaného z běžné porážky a masa zvířat, které mají celý život prostor k získávání pro ně naprosto přirozené potravy (pastva) a které si neprojdou klasickými jatky..

      Když se vrátím k otázce – všechny krevní skupiny mohou velmi dobře prospívat i bez masa, potřeba masa je u dnešních lidí na úplně jiné rovině než je nutnost živin z něj.
      Jestli ale na tu flákotu máš chuť nebo třeba někdy chuť mít budeš, tak nevidím důvod, proč tu „potřebu“ neuspokojit a pak vnímat sám sebe, jak se po tom člověk cítí (po těle i duchu). Někdy má člověk pocit, že se nic neděje, ale čím déle je člověk na živé stravě, tím rychleji jeho tělo reaguje na to, když se do těla dostane něco, s čím tělo má nějaký problém.
      Tím nemyslím, že by člověk najednou zkolaboval.. :-D, ale to, že člověk je celkově se svým tělem více v harmonii a snadněji vnímá to, co mu tělo říká. A mohou to být třeba „jen“ lehce nateklá víčka, pupínek nebo svědění kdekoli po těle.. Zkrátka příznaky, kterým by většina lidí vůbec nevěnovala pozornost.

      Vnímej své tělo a užívej si i ty případné „úlety“ – ty nás totiž právě učí poznávat a vnímat sám sebe. Je skvělé se moci na vlastní kůži přesvědčit, že tohle mi například nevyhovuje a naopak když si dopřávám toto, tak se cítím tak a tak… A bez těch zdánlivých „přešlapů“ bychom ten kontrast neměli možnost zažít. A přesně takové věci jsou nesdělitelné..člověk si o něčem může dlouze číst nebo poslouchat něčí názory, ale něco sám zažít, prožít, procítit..to je něco naprosto jiného.. a úžasně „sebepoznávacího“.. :-)

  2. Luca :

    Skvělá odpověď Anežko, díky za ní, i přestože nebyla pro mě, vzala jsem si z ní pro sebe velmi. Je hodně osvobozující co píšeš a čím víc jdu tímto směrem, tím více mi přijde nesmyslné jak jsem věci vnímala dříve a stále se za něco obviňovala. Nebo ty druhé. Děkuji za tvé články a příspěvky, jsou pro mě velkou inspirací a vždy v tom najdu něco, co je přesně pro mě.

Napsat komentář