Vápník

Vápník je jeden z nejdůležitějších minerálů v našem těle. Přestože vápník získáváme i z potravy, je to jeden z minerálů, který se vyplatí užívat navíc i jako doplněk stravy.

Vápník a železo jsou dvě minerální látky, které nejčastěji chybějí ve stravě žen. To se projevuje bohužel až dodatečně určitými příznaky, které se objeví po porodu dítěte nebo ve stáří.

Zvýšený příjem vápníku by měli být také lidé se sníženou hladinou cukru v krví – hypoglykémií.

Zdravý dospělý člověk potřebuje obvykle denně 800 – 1200 mg vápníku.

Vápník a jeho účinky

  • podporuje vstřebávání železa
  • spolu s hořčíkem zmírňuje nespavost
  • je základem silných kostí a zubů
  • příznivě působí na funkce nervové soustavy
  • zmírňuje bolesti zad a kříže a při růstových bolestech v dospívání
  • pomáhá při menstruačních křečích

Vápník může zmírnit potíže lidí trpících bolestmi zad a kříže. Často pomáhá i při menstruačních křečích. Děti, které mají v období dospívání růstové bolesti, také potřebují více vápníku. Pacienti trpící hypoglykémií (sníženou hladinou cukru v krvi) by rovněž měli zvýšit příjem vápníku. V případě jeho nedostatku se vápník uvolňuje z kostí, dostává se do krve a ukládá se v žilních stěnách, což vede k jejich kalcifikaci. Do organismu, v němž chybí vápník, se ve zvýšené míře vstřebává olovo a ukládá se v kostech a zubech.

Co způsobuje nedostek vápníku? 

  • může způsobit křivici, měknutí kostí (osteomalacii) a osteoporózu
  • kazivost zubů
  • zvýšenou citlivost na stres
  • náchylnost k zánětům a svalovým křečím
  • alergie
  • do organismu, v němž chybí vápník, se ve zvýšené míře vstřebává olovo a ukládá se v kostech a zubech
  • při nedostatku se vápník uvolňuje z kostí, dostává se do krve a ukládá se v žilních stěnách, což vede k jejich kalcifikaci

Přírodní zdroje vápníku

Potraviny bohaté na vápník jsou: mléko, sýry, hrášek, brokolice, špenát, kapusta, luštěniny, ovesné vločky, různé ryby a ořechy.

„Nepřáteli“ vápníku jsou tuky, kyselina šťavelová (je obsažena například v čokoládě) a kyselina fytová (obsažená v obilninách). Nejvíce vápníku je v mléce a v mléčných výrobcích, dále v olejnatých jádrech (mák, lískové a vlašské ořechy, arašídy atd.), v sóje a v zelenině. Olejnatých jader konzumujeme málo, zatímco mléko nedokáže asi 70 – 80 procent populace pro nedostatek potřebných enzymů dokonale strávit, takže prakticky každý z nás potřebuje vápník v doplňkové výživě.

UPOZORNĚNÍ! Nedoporučuje se trvale užívat dávky vyšší než 2000 mg vápníku denně, pouze pod lékařským dohledem.

Nevelké množství vitamínu D, fosforu a hořčíku napomáhá vstřebávání vápníku. Doporučuje se podávat uvedené množství vápníku v několika menších dávkách během dne.

Strong Bones a Strong Bones Plus  s možností 25% slevy a dalších výhod.

Rubriky Účinné léčivé látky | Komentáře nejsou povoleny.