Selen – bojovník proti volným radikálům

Když byly objeveny volné radikály (zakladatelem radikálové chemie byl ukrajinský chemik a profesor univerzity v Michiganu Moses Gomberg), předpokládalo se, že lidé jsou jejich škodlivým účinkům vystaveni jaksi nevyhnutelně. Dnes už je jasné, že tomu tak není – před účinky volných radikálů se můžeme účinně bránit pomocí antioxidantů. A selen patří k nejdůležitějším z nich.

Denní potřeba selenu u dospělého člověka je 100 – 200 mikrogramů. Laboratorním měřením bylo prokázáno, že v zeměpisných oblastech, kde půda obsahuje dostatek selenu, se mnohem méně vyskytují srdečně-cévní choroby, jako je vysoký krevný tlak či předčasné zúžení a kornatění cév. Současně je v takovýchto oblastech i méně alergických a revmatických nemocí a rakoviny, zejména prsou.

Různé moderní kuchyňské technologie však obsah selenu v potravinách snižují. Na základě toho se dá říci, že ani zdravá vyvážená potrava z přírodních zdrojů ještě nezabezpečí dostatek selenu a s tím souvisí nutnost zvyšovat jeho hladinu prostřednictvím potravinových doplňků. V USA je tato skutečnost už dávno známá a všeobecně akceptovaná. Už před mnoha lety si tu každý mohl selen nejen koupit, ale dokonce dát si vyšetřit jeho hladinu v organismu. V těch státech USA, kde je půda na selen chudá, se tento prvek oficiálně přidává do pitné vody.

V roce 1982 se ve 12 různých výzkumných centrech světa začaly provádět paralelní výzkumy na zjištění účinků současného podávání selenu a vitaminu E. Výsledky jednoznačně potvrdily, že selen není dostatečně účinný v prevenci chorob, pokud se nepodává v kombinaci s vitaminem E. Proto všechny kvalitní potravinové doplňky s obsahem selenu mají i přídavek vitaminu E.

Selen a jeho příznivé účinky

  • blokuje oxidativní odbourávání mastných kyselin v organismu, čímž chrání před arteriosklerózou;
  • podporuje odbourávání škodlivých látek a jejich odstranění z organismu (detoxikace);
  • chrání organismus před účinky jedovatých těžkých kovů (detoxikace);
  • eliminuje útoky volných radikálů (antioxidační účinek);
  • chrání bílkoviny před oxidací (zpomaluje stárnutí);
  • podporuje transport vitaminů, hlavně vitaminu E, přes buněčnou membránu, má protizánětlivé vlastnosti (revma, artritida);
  • podporuje plodnost (je nenahraditelný pro zabezpečení správné funkce spermií);
  • chrání plod před předčasným porodem;
  • zlepšuje zrak, reguluje činnost sítnice, zabraňuje vzniku šedého zákalu;
  • má stimulační vliv na imunitní soustavu (tvorba protilátek);
  • má antimutagenní vliv – chrání buňky před škodlivými účinky radioaktivního záření;
  • podporuje činnost srdce, chrání proti infarktu;
  • podporuje regeneraci jater.

Přírodní zdroje: ořechy, vnitřnosti, mořské ryby

Doplňky stravy:

Rubriky Účinné léčivé látky | Komentáře nejsou povoleny.