Živá strava – nesmysl nebo naopak konečně smysl?

Dodatek – rok 2016:

Článek byl psán v roce 2013. Mé současné vnímání raw stravy je takové, že ne všem vyhovuje tato strava na 100%. Stále jí vnímám jako základ stravování, ale mé tělo mě vede v určitých obdobích nebýt jen na raw. Zajímavé pro mě bylo také zjištění, jak moc jsem se někdy nechala “ovládat” myšlenkovými vzorci ohledně stravování, které mi byly podporou v minulosti, ale v přítomnosti se stávaly spíše brzdou… Díky tomu jsem si uvědomila, jak důležité je nelpět – na svých názorech, přesvědčení, na svých zkušenostech. Vše se vyvíjí a to, co nám mohlo na 100% vyhovovat dříve, dnes nemusí a naopak, co nám nevyhovovalo dříve, dnes může..  A tak nám všem přeji, ať podstatou našich voleb nejsou vzorce myšlení, ale propojení s ryzí přítomností (*) .

Vliv výživy na náš život dnes popírá snad jen ten, kdo nedokáže plně ocenit život jako takový. Strava, kterou denně přijímáme, kterou živíme naše buňky, nás ovlivňuje na všech úrovních bytí.

Živá (někdy nazývaná syrová nebo anglicky raw) strava je již dnes poměrně známým termínem. Názory jsou na ní různé, ostatně jako na vše…

Proč vlastně jídlo vaříme?

Před lety nad tím vůbec nepřemýšlela, je opravdu s podivem, proč jako jediný tvorové na zemi své jídlo tepelně upravujeme a současně jsme i nejvíce nemocní. Oheň se začal používat pravděpodobně v době ledové, kdy byl člověk nucen jíst cokoli, co se nějakým způsobem jíst dalo. A protože už tehdy zjevně byla pro lidi nepřijatelná představa pojídání syrového masa s krví a vnitřnostmi, oheň přišel víc než vhod. V dnešní době není nic takového nutností, je to jen naše volba. Volba, která odporuje tomu, na jakou stravu je lidské tělo stvořené. Proč jídlo dochucujeme?

Myslím, že je velká pravda v myšlence, že k jídlu je pro nás vhodné to, co se nijak upravovat nemusí. Jablko nebo okurka je plnohodnotné jídlo, není třeba ho ani vařit ani nijak navíc kořenit. A jestli to dělá, nedělá to proto, že by mu chuť okurky nestačila k tomu, aby jí snědl.

Vaření proměňuje živé potraviny na mrtvý odpad, který je nutno řádně okořenit a doopravit, aby si na tom člověk alespoň trochu pochutnal. Většinu lidí totiž až tak nezajímá, co je a nebo není jeho tělo schopno strávit, ale hlavně, že něco jedí a že jim to chutná.

Čerstvá syrová rostlinná strava znamená výživu slunečním světlem a má největší informační hodnotu.

Co se stane s jídlem nebo s námi, když suroviny vaříme

  • ENZYMY – když zahřejete živou potravinu nad 42°C, zničíte enzymy v ní obsažené. Enzymy jsou pro život nezbytné a zásadním způsobem ovlivňují tělesné funkce.  Jsou katalyzátory všech procesů v lidském těle, kromě řady dalších funkcí zajišťují vstřebávání a využití vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Rostliny v přírodní formě v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. 
  • CHEMICKÁ STRUKTURA – vařením se změní chemická struktura jídla a pro tělo se tak stává něčím, co nezná a automaticky se zvýší počet bílých krvinek. Po každém zpracovaném jídle se tělo snaží nás chránit před vetřelcem. Zničí se vnitřní rovnováha potraviny, co pro naše orgány znamená nadměrné zatížení a přetěžování. Velmi nebezpečné jsou zejména zpracované bílkoviny, které tělo značně překyselují. Stejně tak tepelně zpracované tuky změní svoji strukturu, nepříznivě ovlivňují propustnost buněčných stěn a jsou karcinogenní. Cukr se stává obtížně stravitelný.
  • ZTRÁTA ÚČINNÝCH LÁTEK – některé vitamíny a minerály určitou tepelnou hranici nevydrží zcela, jiné ano, ale změní svoji podobu z organické na anorganickou, která je pro nejen nesrovnatelně hůře tělem využitelná, ale velmi často i přímo škodlivá. Velmi se vžil názor, že některé potraviny je zkrátka nutné povařit, aby se nějaká konkrétní látka využila. To sice může být pravda, ale stejně tato látka (často jedna jediná!) už stejně není v ideální formě a navíc jsou všechny ostatní zničené, takže výsledný efekt je témě nulový.
  • DENATURACE – potravina je zbavena vody, kterou jsou lidé poté nuceni dodávat tělu zvlášť. Upravovaná voda však již nemůže dosáhnout kvality vody organické, která je v čerstvém ovoci a zelenině. Při konzumaci vařené a jinak zpracované stravy jsou lidé dlouhodobě dehydratovaní na úrovni buněk.
  • ZATĚŽOVANÉ ORGÁNY – zpracovaná strava obsahuje velké množství znehodnocených složek, s kterými se naše tělo musí nějak vypořádat – vyloučit. Nadměrně se tím zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Vnitřní prostředí se stává toxickým.
  • PŘEKYSELENÍ ORGANISMU – zpracovávaná strava velmi překyseluje organismus, který pro své správné fungování musí být v mírně zásaditém stavu. Překyselení je mnohými osvícenými lékaři považováno za příčinu naprosté většiny nemocí. Mnoho lidí si vážnost překyselení a neblahé následky na naše zdraví začínají uvědomovat a snaží se své překyselení alespoň „uměle“ snížit prostředky proti překyselení. Ideální je však dojít k tomu, že tím se jen snažíme zmírnit následky svého nevhodného a stejně tak návrat k ní je ten nejúčinnější způsob, jak se nemuset překyselení obávat.
  • PARAZITÉ A PLÍSNĚ NÁS MILUJÍ – cizopasníci jsou velmi rádi, když se stravujeme nevhodně, protože si v těle vytváříme přesně takové prostředí, které oni milují – kyselé, plné hlenu a odpadu. Jestliže je překyselení organismu hlavní příčinou nemocí, tak parazité jsou překyselením dalším důsledkem. Proto by každá snaha o uzdravení měla vést cestou detoxikace, odčervení a nastolení mírně zásaditého vnitřního prostředí.

Co vás nejčastěji může přivést k živé stravě?

  • snaha zhubnout, ale i zhubnout – zkrátka optimalizovat svoji váhu
  • zdravotní potíže, s kterými si moderní medicína neví rady (nebo ví, ale když nám dojde, že taková cestou se ke skutečnému zdraví těžko přiblíží..)
  • chuť to zkrátka jen vyzkoušet a na vlastní kůži pocítit účinky živé stravy (tedy pozor – když nepoopravíte současně také svá některá přesvědčení ohledně stravování a nezbavíte se parazitů, tak to možná odpískáte dříve než účinky budete moci pocítit.. :-))

Co díky živé stravě můžete získat?

  • přirozenou každodenní zcela přírodní detoxikaci na všech úrovních
  • aktivování samoléčivých procesů v těle
  • postupně začnou mizet nejrůznější zdravotní neduhy (od mizejících tuků, tukových bulek, cyst, nádorů – což vše je jen pouze skládka odpadů, přes zharmonizování všech tělesných funkcí, až po zdánlivé drobnosti jako je konec s nadměrným  pocením, nepříjemným dechem nebo paradentózou)
  • příval energie
  • objevíte novou duševní jasnost, objevíte řadu velmi zajímavých věcí, které jste dosud nevnímali
  • nečekaný (pro mě) pozitivní vliv na psychiku a nervovou soustavu
  • zpevní se vaše tělo, pokožka, zuby se stanou bělejší
  • pomalu, ale jistě začnete ztrácet strach (ano, zpracovaná strava ve vás udržuje strach a sama na sobě jsem ustupující strach zažila a je to jedna z těch věcí, které nejsou sdílet, které se musí zažít)
  • omládnete – buňky našeho těla mají úžasné schopnosti, stačí jim věřit a dopřát to, co potřebují
  • zbystří se vaše smysly, ucítíte mnohem hlubší propojení s přírodou a přírodní zákony začnete chápat na úplně jiné úrovni

Většina lidí si zatím nedovede představit vzdát se stravy vařené, přesto stále více lidem začíná docházet, že možná není pravda, co je nám ohledně stravování všeobecně prezentováno. Stačí se kouknout na plné čekárny u lékařů, na enormní nárůst nemocí a celkovou úroveň zdraví v “moderní” společnosti.

Co nám přechod na živou stravu může stěžovat?

Skvělým začátkem je zvýšení podílu živé stravy ve vašem jídelníčku. V začátcích se mi osvědčily ovocné snídaně, ke
kterým přibyl i živý oběd. Poměrně dlouhou dobu jsem zcela jasně cítila, že živá strava se mnou souzní a je to cestou, kterou já osobně považuji za smysluplnou, dlouhou dobu jsem ale také setrvávala v závislosti na vařeném a jinak zpracovaném jídle.

To ve mně vyvolávalo pocity vlastního selhání a jisté odevzdanosti, kdy jsem se od svého záměru na čas úplně odklonila a jedla “cokoli”. Sama vím, že závislost na jídle zpracovaném je velmi silná a pro mě osobně s parazity a plísněmi v těle (o kterých jsem sice netušila, ale nyní je zcela zřejmé, že jsem je tam, jako většina lidí, měla) silnější než moje vlastní snaha jít směrem, kterým jsem vnitřně toužila. Protiparazitová kůra pro mě samotnou byla jedním z největších pomocníků při záměru nastolit vnitřní rovnováhu v těle. 

Očista těla, zbavení se parazitů a změna řady pro život nevyhovujících přesvědčeních vnímám jako cestu, kterou je ve své podstatě velmi jednoduché být nejen skutečně zdraví po fyzické stránce, ale velmi ovlivnit i svoji psychiku a tím celý svůj život…

Důležité je poznamenat, že další pomyslnou překážkou při přechodu na živou stravu mohou být vaše převládající myšlenky a reakce vašeho okolí. Obě tyto věci spolu velmi úzce souvisí, ale o tom zase v jiném článku… ;-)

www.PrirodniCestou.cz

Šíření článku je možné pouze v nezkrácené a neupravené podobě včetně této poznámky a se všemi aktivními odkazy. Díky :-)

 

 

Rubriky Bez parazitů, plísní, virů,..., Detoxikace - očista těla, Překyselení organismu, Překyselení, parazité, Přírodní léčba nemocí, Pro zdraví a harmonii, RAW food - živá strava, Strava pro život | 6 komentáře

6 komentářů u Živá strava – nesmysl nebo naopak konečně smysl?

Napsat komentář