Sirup z agáve

Sirup z agáve je zahuštěná přírodní šťáva z divokých rostlin kaktusu rostoucích ve středním Mexiku.  Tato šťáva má vysoký obsah polyfruktózy (inulinu), která se mění na jednoduchý cukr fruktózu, a to za předpokladu šetrného zacházení a nepoužití žádných chemikálií.

Proč používat sirup z agáve?

Sirup z agáve je vhodný hlavně jako sladidlo pro diabetiky, lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Je to totiž přírodní nerafinované sladidlo, které obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, dextrózy – sacharózy a velmi nízké množství klasického cukru – sacharózy. Ve 100 gramech sirupu z agáve je tedy obsaženo až 50 gramů fruktózy, přibližně 18 gramů dextrózy a jen 0,5 gramů sacharózy. Díky vysokému obsahu fruktózy, která je mnohem zdravější, ale i sladší než řepný cukr, je sirup z agáve velmi populární a často používané sladidlo. Má totiž nízký glykemický index, a tak nestimuluje slinivku tak jako ostatní cukry a po jeho konzumaci se nezvyšuje hladina krevního cukru tak rychle jako třeba po konzumaci medu či bílého cukru. Právě proto je vhodný pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky a lidi, kteří mají problém s trávením sacharózy.

Dále sirup z agáve obsahuje i menší množství inulinu, a to přibližně 3 gramy na 100 gramů sirupu, který pozitivně působí na činnost střev a tudíž podporuje i zdravou střevní mikroflóru. V sirupu z agáve můžete najít i velké množství minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa, které je velice důležité pro lidské tělo. Ale to si samo nedokáže tuto minerální látku vyrobit, proto je nutné železo přijímat v potravě (ve 100 gramech sirupu z agáve je až 16% doporučené denní dávky železa). Dále sirup obsahuje nezanedbatelné množství vápníku, hořčíku a zinku.

Sirup z agáve je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem vysokého cholesterolu.

 

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.