Sójové boby

Sójové boby jsou mnohdy nazývány rostlinným masem, a to kvůli vysokému obsahu bílkovin. Sója je již tisíce let oceňovanou plodinou zemí Dálného východu. Sója je obživou asi jedné miliardy obyvatel a je vhodná pro lidi všech věkových kategorií.

Léčivé účinky sójových bobů

Odborníci uvádí, že konzumace sóji díky jejímu vysokému obsahu bílkovin může nahradit konzumaci masa. Díky tomu také pozitivně působí při léčbě civilizačních nemocí, chorobách srdce a vysokém krevním tlaku, angíně pectoris, ateroskleróze a revmatických onemocnění. Sójové boby ale na rozdíl od masa, mléka a vajec neobsahují tak škodlivý cholesterol, a proto působí ochranně před aterosklerózou.

Sójové boby taktéž obsahují vysoký podíl minerálních látek, z nichž nejdůležitější je vápník, draslík, mangan a železo. Díky těmto látkám je vhodné je užívat hlavně při revmatických onemocněních, dně, osteoporóze a osteomalacii, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ale i ekzémech a vyrážkách.

Podobně jako jiné luštěniny obsahuje sója až 5 % vlákniny, a proto při pravidelné konzumaci dokáže odstranit zácpu a preventivně působí proti hemeroidům, střevním vychlípeninám a nádorům. Všeobecně sójová strava je vhodná při problémech trávicího ústrojí, tudíž jater, žlučníku, žaludku, slinivky a střev.

Významné jsou i minerální látky, a to hlavně vápník a hořčík. Tato kombinace velmi příznivě působí na nervovou soustavu. Dále obsahují také sodík, draslík a vápník. Sójové boby a výrobky z nich jsou zdrojem velmi kvalitních tuků, které svými nasycenými mastnými kyselinami chrání zejména srdeční a mozkové cévy, a tak zabraňují vzniku infarktů a mozkových mrtvic.

Pro zajímavost obsahuje 35% bílkovin, 30% škrobů a 18% tuků s poměrně značným podílem lecitinu.

 

 

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.