Pupalka dvouletá – Oenothera biennis

Původ rostliny

Pupalka (Oenothera biennis) se do severnějších oblastí – až na východní pobřeží Kanady – rozšířila patrně z Jižní Ameriky. Byla oblíbena už mezi Indiány, kteří ji používali mimo jiné na potírání kožních potíží a ran, vnitřně proti astmatu, nachlazení a chřipce. V 17. století byla pupalka dovezena do Anglie, kde se později honosila názvem „královský všelék“.
Co všechno Pupalka obsahuje
Olej lisovaný z pupalky obsahuje v úctyhodném množství dvě důležité nenasycené mastné kyseliny: kyselinu linolenovou (přesně alfa-linolenovou) a gama linolenovou. Kyselina linolenová patří k esenciálním mastným kyselinám, což znamená, že organismus si je nedokáže sám vytvořit, proto je odkázán na jejich příjem prostřednictvím stravy. Naproti tomu kyselinu gama-linolenovou už organismus vytvořit dokáže, a to ze surovin, které jsou mu dodány v potravinách.

Účinky této rostliny

Esenciální mastné kyseliny (známé též pod názvem vitamín F) vyvíjejí řadu příznivých účinků. Chrání například organismus proti srdečním chorobám, mozkové mrtvici, proti vysokému krevnímu tlaku a otylosti. Organismus si kyselinu gama-linolenovou vytváří v první řadě z kyseliny linolenové. Kyselina gama-linolenová slouží jako zdroj prostaglandinů, látek, které zastávají v těle velmi důležitou roli. Z prostaglandinů je nejvýznamnější prostaglandin E1 (PGE1), který snižuje krevní tlak, zmírňuje riziko tvorby krevních sraženin, stimuluje činnost imunitního systému a reguluje mozkové funkce. 0 tom, že Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje esenciální mastné kyseliny za velmi důležité, svědčí její doporučení, které stanoví, že u dospělých osob mají nenasycené mastné kyseliny činit denně 3% zkonzumovaných kalorií. U kojících matek a u dětí má tento podíl činit dokonce 5%. Pupalkový olej obsahuje asi 72% kyseliny linolenové a 9% kyseliny gamalinolenové, proto Ize tuto rostlinu považovat za nejbohatší přírodní zdroj biologicky aktivního vitamínu F. Nejenže má antioxidační vlastnosti, to jest neutralizuje škodlivé účinky volných radikálů, ale účinně zabraňuje vůbec jejich vzniku.

Životní a gastronomické zvyklosti provázející naši moderní dobu bohužel nijak nepodporují konzumaci dostatečného množství nenasycených mastných kyselin. Právě naopak: náš jídelníček je obvykle bohatý na nasycené mastné kyseliny a cholesterol, dále na zpracované rostlinné oleje (v nichž už nenacházíme nenasycené mastné kyseliny) a na alkohol.

Otestování Pupalky na lidech

Jill Belch, badatel působící na glasgowské universitě, testoval 52 pacientů trpících revmatickými kloubními záněty (rheumatoid artritis). Při výzkumu bylo použito i placebo, látka podobná léku, avšak bez účinku.l7 pacientům byl podáván pupalkový olej, jiným 17 osobám pupalkový olej kombinovaný s rybím olejem a zbylých 18 dostávalo placebo. Všichni testovaní pacienti užívali každé ráno i večer 6 tobolek přípravku. V první skupině došlo v 83% případů k podstatnému zmírnění bolesti, a to do té míry, že pacienti mohli snížit či zcela zanechat užívání utišujících léků. Totéž bylo pozorováno u 94% členů druhé skupiny, zatímco ve skupině, které bylo podáváno placebo, se tento efekt vyskytl jen u 34% pacientů. Zlepšení nastalo během 2-4 měsíců po zahájení uvedeného režimu.

Olej lisovaný z pupalky osvědčil své blahodárné účinky i v jiných oblastech. Nepříjemné příznaky předcházející menstruaci (předmenstruační syndrom-PMS) se ohlašují v mnohem menší míře, užívá-li žena pupalkový olej. Ve Velké Británii byl prováděn test na 70 ženách, které se dříve jinými metodami nebyly schopny zbavit pravidelně se opakujících měsíčních bolestí a potíží. Poté, co jim byly podávány 3x denně 2 tobolky pupalkového oleje, u 67% pacientek příznaky zcela zmizely, 22% cítilo částečné zlepšení~stavu a pouze u 11% testovaných žen nepřinesla terapie žádnou změnu.

Přípravek s výtažky z Pupalky

Evening Primrose Oil se osvědčuje i jako prostředek napomáhající v odvykací kůře alkoholiků. Vzhledem k tomu, že alkohol zabraňuje přeměně kyseliny linolenové v kyselinu gama-linolenovou, v organismu pravidelných pijáků lihovin klesá hladina prostaglandinu E1, což vede k depresím. Deprese alkoholika nutí k dalšímu požívání alkoholu. Pupalkový olej, který zmírňuje depresivní stavy, tak nepřímo zeslabuje i touhu po alkoholu. Všeobecně známým faktem je i to, že alkohol poškozuje játra a ledviny, zatímco pupalkový olej, který proráží enzymovou blokádu způsobenou alkoholem, do jisté míry tyto orgány chrání.

Další příznivé účinky přípravku: snižuje riziko komplikací, které mohou provázet cukrovku, zmírňuje nadměrnou „přežhavenost“ (hyperaktivitu), způsobenou poruchami funkce štítné žlázy, a zpomaluje proces stárnutí. Z toho zřetelně vyplývá, že Evening Primrose Oil patří k nejmnohostrannějším prostředkům doplňkové výživy, který Ize doporučit prakticky komukoli.

UPOZORNĚNÍ ! Nenasycené mastné kyseliny jsou ve zvýšené míře citlivé na škodlivé účinky volných radikálů, pod jejichž vlivem samy získávají škodlivé vlastnosti. Proto doporučujeme každému, kdo užívá ve větším množství pupalkový olej, současně i konzumaci antioxidantů.

Evening Primrose Oil – Pupalka dvouletá – Oenothera biennis s možností 25% slevy a dalších výhod.

 

Rubriky Léčivé rostliny a bylinky | Komentáře nejsou povoleny.