Živá versus mrtvá strava

Za živou stravu označujeme potraviny, které nejsou tepelně ani chemicky upravované. Vychází se z poznatků, že jakákoliv tepelná úprava nebo průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty, mění strukturu molekul a ty se pak stávají nejenže nezdravými, ale mnohdy i toxickými a karcinogenními.

Pod označením „živá strava“ si nepředstavujme nic, co by se ještě hýbalo – není to nic víc ani nic míň, než syrová rostlinná strava.

Pokud budete jíst živé potraviny, neochudíte se o žádné vitaminy, minerály a enzymy. Za živou stravu se považuje syrové ovoce a zelenina, syrové ořechy a semínka, různé obiloviny – pšenice, pohanka, klíčky apod. Živá strava je stravou nejpřirozenější a nejzdravější.

 

Syrová a tepelně zpracovaná rostlinná strava

 

Lidské tělo tvoří živé buňky a je tudíž logické, že tyto buňky budou nejlépe živeny živými potravinami, jejich živinami a neporušenou energií.

Našemu tělu je nejvíce prospěšná jednoduchá strava – ta obsahuje nejvíce živin a je lehce stravitelná. Lidskému tělu nesvědčí mrtvé jídlo, které je ochuzeno o své původní vlastnosti a o svou přirozenou energii a vitalitu.

Zdravým základem pro náš jídelníček je nezpracované ovoce a zelenina. V souvislosti se syrovou stravou je doporučování konzumovat 80 % syrového jídla a 20 % uvařeného jídla. Uvařené a jinak tepelně zpracované mrtvé plodiny a umělé chemikálie a konzervanty nejsou přirozeně tak zdravé, jako nezpracované syrové ovoce a zelenina (také neobsahují tolik živin a přirozené energie).

Je samozřejmě na každém jedinci, aby se rozhodl, co chce jíst a vybral si to, po čem se cítí nejlépe. Pravdou je, že vyhnout se veškerým tepelně zpracovaným jídlům není možné.

Pokud tepelně zpracováváme potravu, snižujeme nutriční hodnotu všech jídel a proto je dobré (pokud to jde) konzumovat stravu raději syrovou.

Doporučuje se, aby se jídlo uvařilo při nejnižší možné teplotě. Je dobré také pamatovat na skutečnost, že například vaření v páře je zdraví prospěšnější než vaření ve vodě nebo pečení.

Když sníte neuvařenou zeleninu, dodáte tělu až 10 x více živin, než ve stejném množství zeleniny uvařené. Celkově se během vaření zničí cca 85 % živin. Pokud bude člověk jíst příliš mnoho vařeného jídla (ochuzeného o důležité látky), postupně se budou vyčerpávat přirozené zásoby enzymů, které tělo potřebuje pro trávení.

Pokud konzumujete živou stravu, k nasycení a doplnění energie jí potřebujete výrazně méně. Člověk bude jíst menší porce, ale současně bude mít více energie a síly – obvyklým následkem konzumace většího množství syrového jídla je hubnutí.

 

 

Několik poznámek k nákupu a přípravě jídel

 

  • Nejlepší zelenina je čerstvá a zářící barvami

Tak kupříkladu v listovém salátu je více živin, než v ledovém salátu.

 

  • Míru zralosti a čerstvosti ovoce a zeleniny lze posoudit několika způsoby

Zralý ananas nebo ananasový meloun by měl po přičichnutí vonět sladce a u ananasu můžete jemně zatáhnout na list (pokud jde ven snadno, je zralý). Zralý meloun nebo avokádo by se měly po jemném zmáčknutí mírně promáčknout.

  • Nejlepší ovoce je takové, které dozrálo přirozeně na stromě

Je velmi důležité jíst zralé ovoce, jelikož organismus nedokáže rozložit škroby a cukry z nezralého ovoce. Bohužel se velké množství ovoce a zeleniny sbírá ještě před dozráním. Na velkých polích je zvykem sklízet plody za pomoci strojů a je mnohem jednodušší sbírat tvrdé plody, které se neponičí. Rajčata, která nebyla vypěstována ekologickou cestou, mohou být dokonce ošetřena plynem a nabarvena, aby získala pěkný vzhled a barvu. Plodiny jsou sbírány před dozráním také proto, aby „přežily“ dlouhý transport.

 

  • Konzumujte listovou zeleninu v kombinaci s citrusy, prospějete tím svému zdraví

Citrusové plody a listová zelenina se skvěle doplňují – citrusy napomáhají z listnaté zeleniny získat vápník.

 

  • Nejlepší pečivo je celozrnné a z naklíčeného obilí (připravuje se bez použití kvasnic)

Koupit si jej můžete v obchodě s biopotravinami. Vyzkoušejte třeba esenský chléb. Suché pečivo projde snadno trávicím traktem, zatímco to rozměklé a těstovité ji pouze ucpe.

 

  • Před konzumací ořechů a semen je nejprve namočte do vody

V těchto plodinách je totiž přirozeně obsažen inhibitor enzymů (inhibitor je látka, která zpomaluje či zastavuje reakci). Pokud je namočíte, odstraníte z nich tyto inhibitory a zvýšíte živost ořechů a semen. Po namočení je dobře opláchněte.

 

 

Syrová rostlinná strava je přirozená a efektivní

 

Konzumace syrové rostlinné stravy je pro lidské zdraví prospěšné. Syrová strava není žádnou novinkou, nýbrž tu vždy byla a bude (i když je někdy přehlížena). Tělo je navrženo pro konzumaci syrové stravy, a tak tuto stravu snadno rozpozná, zpracuje a bez problémů vyloučí. Syrová rostlinná strava obsahuje mnoho enzymů a také vody.

Konzumace výhradně syrové rostlinné stravy vede k procesu detoxifikace, což má za následek voda obsažená v této stravě. Taková strava ředí krev, a tak se toxiny dostávají z těla do krve a následně do trávicího a vylučovacího traktu, odkud se vyloučí pryč. Tělo po jisté době vyloučí všechny jedovaté látky a bude dokonale čisté a zdravé.

 

 

Mrtvé jídlo – tepelně upravená strava

 

Při zpracování jídla se používají nejrůznější technologie, které kromě toho, že snižují nutriční hodnoty, ovlivňují také chuť. Mrtvé jídlo chutná chemicky – zpracované produkty jsou nevýrazné chuti, a tak se využívá potravinářský průmysl a jeho chemikálie, aby jídlo chutnalo zase dobře.

Setkali jste se na obalu produktu  s přísadou „identické aroma“ nebo „přírodní aroma“? Ačkoliv tato slůvka neznějí nijak nezdravě, často se jedná o spoustu chemických přísad. Rovněž výraz „koření“ může být sporný (někdy je tím pouze maskována chemická směs).

 

Tepelně upravená strava není přirozená a konzumace takové stravy je neefektivní. Člověk je jediným tvorem, který k přípravě potravy využívá tepla. Konzumace tepelně upravené stravy však nemá tak dlouhou historii, když to srovnáme s tím, jak dlouho žije člověk na Zemi. Tepelná úprava má za následek modifikaci potravy a vznik toxických látek. Tepelnou úpravou jsou ze stravy zničené enzymy, které jsou důležité pro trávení a také je zredukován obsah vody – následkem je špatné trávení. Organismus musí nejprve stravu zkapalnit, aby se dostala do trávicího ústrojí.

 

Jíte dostatek živé stravy?

 

Zamyslete se nad stravou, kterou nejčastěji jíte a dále popřemýšlejte o tom, kolik jíte živého jídla. Přidejte do svého jídelníčku více syrových potravin a mezi hlavními jídly si vždy dopřejte syrovou svačinku.

 

Zdroje:

 

Jídlo jako pokrm duše. Whitehouse Maureen

 

 

Rubriky Nezařazené | Komentáře nejsou povoleny.