Jáhly jsou velmi známá obilovina, kterou stejně jako pohanku přivezli do Evropy kočovné kmeny z Asie. Jsou to loupaná žlutá zrnka prosa obecného – latnatého. V našem podnebném pásu je to velice rozšířená obilovina, na které si často pochutnávali již naši předci, protože jde o velmi levnou potravinu s vysokou energetickou hodnotou.
Čím jáhly prospívají lidskému organismu?
Obecně jsou jáhly významnějším zdrojem vitamínů než obiloviny. Obsahují totiž velké množství vitaminu B, železa, fosforu, zinku, draslíku, hořčíku a mědi. Dále vlákniny a křemíku, který posiluje a chrání zuby, nehty a vlasy. Pro vysoký obsah železa jsou jáhly vhodné pro lidi trpící chudokrevností. Taktéž jsou vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu či pro alergiky. Jáhly také zlepšují imunitu a látkovou přeměnu, a tak pomáhají při vyčerpanosti, po nemocech či úrazech. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají jáhly lidem v prevenci a léčbě únavy. Zlepšují metabolismus, a jsou tak vhodnou potravinou jak pro hubnutí, tak pro přibírání na váze – mají totiž tzv. zahřívací účinek organismu. Dále pomáhají při oslabení vaziva a při kožních onemocněních. Opomenout bychom neměli ani jejich příznivý vliv na funkci ledvin.
Jáhly jsou tak díky příznivým účinkům na lidský organismus vhodné pro sportovce, těžce pracující lidi, rekonvalescenty, studenty, děti, ale i pro kojence, a to již od 4. až 6. měsíce věku dítěte.
Pokrmy z jáhel
Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a hlavně syté. Lze je připravit jak na slaný způsob, tak i na sladký (v tomto případě se používá většinou med). Vždy je však dobré používat čerstvější jáhly, ty poznáme tak, že jsou měkké, suché a lesklé. Staré jáhly jsou totiž zatuchlé a mohou v nich být dokonce roztoči. Chuť správně připravených jáhel musí vždy být spíše nasládlá, nikdy ne však nahořklá či kyselá.
Nové komentáře