Řada lidí mléčné produkty považuje za důležitou složku stravy a právě pro ně je zde recept na domácí jogurt. Osobně jsem přesvědčená, že mléko je potravou pro mláďata, mléčné výrobky nekonzumuji (někteří lidé na živé stravě si ale například výjimečně pochutnávají na čerstvém kozím mléce). Máte-li vy nebo vaše děti jogurty ve svém jídelníčku, určitě vyzkoušejte tuto rozhodně zdravější alternativu jogurtu kupovaného:
Příprava je jednoduchá, rychlá, domácí jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.
Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:
1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírodního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou
Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používáme už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.
Postup přípravy domácího jogurtu:
Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.
Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý poklicí.
Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.
S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač – přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.
MUDr. Judita Hofhanzlová – Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa
5 comments
Děkuji za recept mám opravdu velkou chuť vyzkoušet a další výhodu vidím v tom, že se nenechám zlákat příchutěmi. Zní to nelogicky, protože v podstatě mi mnohem víc chutná jogurt bílý, ale u pokladny mi markují jogurt s příchutí Anežko pokud nejíš mléčné výrobky. Jak dodáváš tělu vápník a ty živé kultury?
Hanko, díky za otázku, odpovím v nejbližších dnesch na toto téma přímo samostatným článkem…
Taky vyzkouším. Musím říct, že mi kupované jogurty s chemickou příchutí moc nejedou, ale na domácí se už těším!
CHtěla bych zkusit vyrobit dětem, protože to co je v obchodech nazýváno jogurt je dle složení hnus a humus.. Můžu se ale zeptat:
Z JAKÉHO DŮVODU JE NUTNÉ MLÉKO NA JOGURT PŘEVAŘIT?
chtěla jsem použít mléko čerstvé a přijde mi to škoda..
Děkuji!
Vlaštovko, v tom už neporadím… mléčné výrobky nejíme…tak jedině, jestli odpoví někdo jiný…
Anežka