Javorový sirup

Javorový sirup je spolu s medem a cukrem nejznámější a nejpoužívanější přírodní sladidlo. Získává se z horké koncentrované javorové mízy, a to především z javoru cukrového a javoru černého. Proto je to zcela přírodní látka, která je hlavně daleko více zdravější než námi často používaný bílý cukr.

 

Účinky javorového sirupu

V prvé řadě je javorový sirup bohatým zdrojem manganu a zinku, kterého obsahuje až 4,16 mg (což je přibližně 42%). Zinek podporuje správnou produkci hormonů a podílí se na syntéze bílkovin. Taktéž podporuje regeneraci a rekonvalescenci našeho těla a chrání tak tím naši imunitu. Mangan je důležitý stopový prvek a je možná nejznámější svým vlivem na diabetes. Také reguluje obranyschopnost organismu, podporuje normální vývoj chrupavky a kostí, proto je důležitý pro děti ve vývinu, a má pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém.

                Dále javorový sirup obsahuje vápník, draslík, železo, hořčík, vitamin D, který tělo přijímá pouze ze stravy, ale také velké množství aminokyselin. Pro zajímavost 100g javorového sirupu obsahuje 261 kalorií, 67 g sacharidů a 0,2 g tuků.

 

Cena vs. kvalita

Vybrat si můžete z řady druhů sirupů, jejich sladkost se liší pouze procentem obsahu glukózy. Obecně však platí, že čím je sirup světlejší, tím je jeho chuť a vůně méně intenzivní a tím je sirup luxusnější a dražší. Je proto lepší si připlatit a mít tak sirup kvalitnější. Na obalu však najdete pro lepší orientaci písmenka A, B, C, D, kdy písmenko A znamená nejvyšší kvalitu javorového sirupu. V Evropě se běžně používá sirup s označením C a sirup s písmenem D je vhodný třeba pro pečení. Proto dejte hlavně pozor na náhražky javorového sirupu. Obchodníci do něj s oblibou hlavně kvůli ceně přidávají látky jako je cukr, kukuřičný sirup, glukózový sirup, umělé aroma a barviva.

 

Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.