Ječmen

Ječmen má blahodárné účinky na srdce a je plný antioxidantů, které působí proti škodlivým volným radikálům a stárnutí.

Je vůbec nejstarší pěstovanou obilovinou. Podle Římanů se jednalo o posilující potravinu. Ječmen má vskutku mimořádné účinky na lidský organismus, avšak bohužel bývá dost opomíjen.

Obsažený selen a vitamin E společně působí proti rakovině. Vitamin E je významný pro zdraví kůže a vlasů, selen účinně bojuje proti virovým nákazám, chrání srdce a oči.

Vápník, draslík a vitaminy řady B se starají o silní kosti, optimální krevní tlak, zdravé nervy a mozek. Rozpustná vláknina zase prospívá trávení.

Ječmen je jedním z nejbohatších zdrojů tokotrienolu, což je antioxidant, který má význam při prevenci srdečních onemocnění. Lignany navíc brání tvorbě drobných sraženin krve, což přispívá ke zdravému srdci.

 

Živiny obsažené v ječmenu:

  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin E
  • Selen
  • Vápník
  • Draslík
  • Antioxidant tokotrienol
  • Lignany
  • Vláknina

 

Ječmen má pozitivní účinky na:

  • Mozek
  • Vlasy, zuby, nehty
  • Kůži
  • Oči
  • Srdce a oběh krve
  • Svaly a kosti
Rubriky Zdravá a léčivá výživa | Komentáře nejsou povoleny.