Ječmen má blahodárné účinky na srdce a je plný antioxidantů, které působí proti škodlivým volným radikálům a stárnutí.
Je vůbec nejstarší pěstovanou obilovinou. Podle Římanů se jednalo o posilující potravinu. Ječmen má vskutku mimořádné účinky na lidský organismus, avšak bohužel bývá dost opomíjen.
Obsažený selen a vitamin E společně působí proti rakovině. Vitamin E je významný pro zdraví kůže a vlasů, selen účinně bojuje proti virovým nákazám, chrání srdce a oči.
Vápník, draslík a vitaminy řady B se starají o silní kosti, optimální krevní tlak, zdravé nervy a mozek. Rozpustná vláknina zase prospívá trávení.
Ječmen je jedním z nejbohatších zdrojů tokotrienolu, což je antioxidant, který má význam při prevenci srdečních onemocnění. Lignany navíc brání tvorbě drobných sraženin krve, což přispívá ke zdravému srdci.
Živiny obsažené v ječmenu:
- Vitaminy skupiny B
- Vitamin E
- Selen
- Vápník
- Draslík
- Antioxidant tokotrienol
- Lignany
- Vláknina
Ječmen má pozitivní účinky na:
- Mozek
- Vlasy, zuby, nehty
- Kůži
- Oči
- Srdce a oběh krve
- Svaly a kosti