Páchnoucí stolice, průjem nebo zácpa, málo žaludeční kyseliny, špatné trávení a po jídle pravidelné bolesti žaludku. Na vině je často nedostatek trávících enzymů.
Nesprávné stravovací návyky silně zatěžují trávicí trakt.
Tuto zátěž ještě stupňují různé druhy stresu. Také konzervační látky používané v potravinářském průmyslu (barviva a jiná „Éčka”) dávají střevům pořádně zabrat. Pro organismus potřebné, užitečné a důležité bakterie vyhynou a místo nich se rozmnoží agresivní choroboplodné zárodky. Nastane rozvrat přirozené rovnováhy, a tím se naruší normální funkce střev. Nejprve začnou funkční poruchy, později se vyskytnou orgánová poškození a choroby. Poruchy v dolní části trávicího traktu, počínaje zánětlivým onemocněním střevního traktu a až rakovinou konče, jsou velmi časté.
Enzymy – nezbytnost pro trávení potravy
Po konzumaci potravin se ve zdravém organizmu bílkoviny, cukry a tuky rozkládají na úplně malé částečky, protože pouze aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny se mohou vstřebávat a využít jako nosiče energie pro životně důležité funkce. Zpracování potravin pomáhají enzymy, které začínají plnit svoji úlohu už v ústech. Jsou však důležité po celou dobu putování potravy celým trávicím traktem.
Enzymy jsou citlivé na teplo
Enzymy (nesprávně fermenty) jsou jednoduché či složené bílkoviny, které katalyzují chemické přeměny v živých organismech. Bohužel jsou velmi citlivé a už při 47˚C se částečně denaturují. Právě proto mají konzervované, pasterizované, dušené či zmrazené potraviny jejich velký deficit a je vhodné je přijímat prostřednictvím tepelně neupravené stravy nebo potravinových doplňků.
Léčba enzymy – enzymoterapie
U osob s trávicími těžkostmi je velmi důležitá enzymoterapie. Nejvíce ji potřebují lidé s krevní skupinou ,,A”, protože právě jim nejčastěji trávicí enzymy chybí. Moderní enzymoterapie pomáhá při zdravém bezproblémovém trávení i po zatěžujících gastronomických zážitcích a nevhodné kombinaci jídel
Potraviny a doplňky
- Trávicí enzymy
- enzymy obsahuje syrová strava – ovoce, zelenina a přírodní suroviny tepelně upravované max. cca do 45 stupňů celsia