Vinná réva pochází z údolí řek Eufrat a Tigris, kde se už před tisícovkami let vyrábělo hroznové víno. Trvalo velmi dlouho než se Vinná réva rozšířila po celém světe. Egyptologové objevili v hrobkách faraónů různorodá semena Vinné révy a z chrámových vyobrazení zjistili, že už před více než 3500 lety př.n.l. pěstovali Egypťané Vinnou révu a vyráběli z ní vzácný nápoj, který směli pít jen členové faraónských dynastií.
Vinnou révu anebo lidově řečeno – hrozno, dnes pozná snad každý. Kvete na jaře a dozrává v pozdním létě.
Jak se dá vinná réva použít
Ovoce Vinné révy se pěstuje na spotřebu jako čerstvé hrozno a jak už bylo řečeno, na výrobu vína a dalších alkoholických i nealkoholických nápojů. Listy jsou považovány za jedlé, používají se při výrobě zeleninových pokrmů.
Léčivé účinky viné révy
Vinná réva zlepšuje chronické zápalové stavy, podporuje tvorbu bílých krvinek. Působí antibioticky při angínách a úspěšně zklidňuje křečové žíly.
Vinná réva díky množství účinných látek pomáhá zlepšit celkovou kondici a vitalitu lidského organismu. Měla by proto tvořit součást našeho denního jídelníčku, ať už ve formě stolního hrozna nebo různých výživových doplňků.
Při jakých nemocí příznivé působí vinná réva
- Afty
- Akné
- Anémie
- Angina pektoris
- Vředy
- Bolesti břicha
- Celiakie
- Celulitida
- Vypadávání vlasů
- Chudokrevnost